Мъжете с наднормено тегло по правило имат по-висок доход от техните „кльощави“ връстници.До този извод достигна екип учени от Университета Отаго в Нова Зеландия.

1233456Тези данни били получени в хода на продължително изследване на здравословното състояние на населението и развитието на град Крайстчърч. В рамките на въпросната програма учените събирали и обработвали данни за 1265 души от 1977 година насам. Сред редовно проследяваните показатели бил индексът на телесната маса (ИТМ). Въз основа на анализа на този показател при участниците в изследването и от двата пола, учените направили следния извод: мъжете с индекс на масата на тялото 30 и повече заработват средно със 140 долара на седмица повече, отколкото по-стройните мъже с ИТМ от 18,4 до 24,9.

При това, наднорменото тегло при мъжете не оказвало негативно въздействие на такива показатели, като самооценката и психическото здраве. Фактът е отбелязан от директора на програмата CHDS, специалиста в областта на биостатистиката Джон Хорвуд.

В същото време при жените ситуацията се оказала противоположна: нивото на дохода е в пряка зависимост от стройната фигура на представителката на нежния пол. И още нещо – колкото по-висок бил при тях индексът на телесната маса, толкова по-недоволни били те от живота. «Възможно е, тази ситуация да е следствие на това, че жените с наднормено тегло се възприемат от околните като по-малко желани и привлекателни. От друга страна, самите жени преживяват по-тежко проблемите с външния вид и фигурата, отколкото мъжете», смята Хорвуд.

Неотдавна пък, американски изследователи дойдоха до извода, че на нивото на доходите и на социално-икономическия статус на мъжа оказва влияние неговият ръст. Учените откриха, че високите мъже като цяло заработват повече от тези със среден и нисък ръст и заемат по-високи позиции в компаниите.

Източник: Medical Daily