Фреска на Свети седмочисленици от манастира "Св. Наум" край Охрид

Българската църква отдава днес почитта си към делото на равноапостолите Кирил и Методий и техните най-близки ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука. За общия празник се е утвърдил денят на Успението на Св. Климент  Охридски (27 юли 916 г.), най-изявеният от Кирило-Методиевите ученици.

След смъртта на Методий немското духовенство пристъпва към окончателно ликвидиране на делото на Солунските братя в Централна Европа. През 885 година под натиска на немците папа Стефан V издава була, с която забранява богослужението на славянски език. На Горазд не е призната архиепископската титла като приемник на Методий и всички ученици са подложени на жестоки преследвания – някои от тях като Наум са хвърлени в затвора, други са заточени в манастири, трети са продадени в робство, а има и такива като Горазд, които според много сведения са убити.

Някои от учениците начело с Климент, Наум и Ангеларий побягнали към България и Белград, където разчитали на спасение и подкрепа. Към изтерзаните книжовници доста по-късно се присъединяват и други още по тежко пострадали техни събратя, продадени в робство от немците, откупени главно по робските пазари на Венеция и идващи през Цариград, където се счита че са срещнали бъдещия цар Симеон Велики, учещ тогава в известната Магнаурска школа.

През 886 г. княз Борис I посрещнал с удовлетворение книжовниците и им дал цялата държавна подкрепа, на която е била способна могъщата българска държава. По негова заповед били създадени две главни просветни средища с школи за обучение и скриптории за преписване и разпространяване на книжнина. Наум оглавил това в Плиска, а Климент бил изпратен да ръководи това в югозападните български земи с център Охрид, като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за седем години той лично е обучил над 3500 свещеници и учители. Така се създали нужните условия и в кратко време гръцкият език в богослужението и администрацията бил заменен с народностния български език, разбираем за практически всички славяни в онези времена.

Православната църква отбелязва днес и Св. Вмчк. и целител Пантелеймон и успение на Св. Климент, архиепископ Охридски.

Св. великомъченик Пантелеймон  живял в Никомидия през III в. Син на сенатора Евстрогий, той учил при знаменития лекар Ефросин. Умен и способен, бил харесан от императора-езичник Максимиан. Приел християнското учение и се покръстил, получил дара на лечителството и чудотворството. Обвинен, че е християнин, бил осъден и измъчван, но не се отрекъл от вярата си. Бил убит на 27 юли 305 г.