Остров Феникс (Sanya Phoenix Island) има амбициите да засенчи като курорт и туристическа дестинация прочутия изкуствен „Остров на палмата” край Дубай.

Известно е, че Китай успява бързо и успешно да копира всичко ново, което му привлече вниманието, включително и „умните“ очила на Google. Това е част от стратегическата цел на съвременен Китай – да бъде пръв във всичко. Китайците се включиха в надпреварата за най-бърз влак в света, най-висок небостъргач, най-дълъг мост и т.н.

Така че не е чудно, че уникалният проект за изкуствен остров-курорт с форма на палма в  Джумейра,  не убегна от вниманието на китайците и още от 2007 г. Китай започна свой проект за луксозен изкуствен „остров на разкоша”.

В работата над проекта, бе усъвършенствана концепцията на «Острова-палма», като бе предвидено създаването на най-голямото пристанище в Азия за огромните круизни лайнери. За упомопомрачително кратки срокове Феникс изникна във водите на Южнокитайско море, в близост до остров Хайнан, прочут и в момента с един от най-добрите тропически курорти – Саня.

Дължината на изкуствения остров е 1250 м, ширината – 350 м, а общата застроена площ – почти 500 хил. кв. м. Изкуственият мост е съединен с курорта Саня с 400 метров мост, а редом с него е разположено едно от най-добрите пристанища в Китай, което е способно да приема най-големите и разкошни круизни лайнери.


На  остров Феникс ще има (вече се довършват)  невероятно разкошни хотели, частни вили и шикозни бутици.В комплекса ще има парк за развлечения, огромни търговски и спортни центрове и бизнес клуб от световна класа.

В центъра на острова ще се издига 50 метрова статуя на огнен Феникс – символ на щастието и успеха в китайската култура. Целият проект е смесица от древен китайски и футуристичен архитектурен стил. Сградите с вълнообразна форма създават естествена връзка с океана и облаците и поразяват въображението. До завършването на Феникс остава още малко работа. Очаква се официалното откриване на курорта да стане през следващата година.