Италански археолози откриха недалеч от Рим, в древното устие на Тибър, останки от дървен кораб.

Дървен кораб с дължина 11 метра бе открит в главното пристанище на Древен Рим – Остия Антика, основана преди около 2500 години в качеството на първа римска колония. Според легендата, тя била основана от четвъртия цар на Древен Рим Анк Марций в VII век пр. Хр. Но досегашните най-древни археологически находки, направени на територията на Остия Антика, датират едва от IV век пр. Хр. Думата «ostia» се превежда от латински език като «устие». Древното морско пристанище се намирало в устието на река Тибър, но в резултат на затлачването с наноси от реката и снижаване на морското равнище, сега този археологически паметник е разположен на 3 км от морето.

Ръководителката на разкопките Анна Мария Морети отбелязва, че тази находка има голямо значение, тъй като дава възможност за по-точно обозначаване на границите на бреговата линия по време на Древен Рим. Според археолозите това е най-големият кораб, откриван на територията на Остия Антика.

Корабът не е напълно съхранен, кърмата и носовата част липват. Съдът бил открит на дълбочина 4 метра по време на ремонт на мост, който свързва съвременната Остия и Фюмичино.