Биолози от университета в Мелбърн (University of Melbourne), Австралия, са открили четири нови вида октопода, чиято отрова действа при температури, близки до нулата, съобщава агенция Reuters. Откритието е направено по време на шестседмична експедиция в Антарктика през 2007 г. В момента учените проучват, дали е възможно тази отрова да бъде използвана за медицински цели. Тяхното откритие бе огласено едва сега от списание Toxicon, може би, тъй като октоподът Паул завзе топ новините по време на Световното първенство по футбол.

Фактът, че в Антарктика живеят октоподи е известен на учените отдавна. Октоподите са се разпространили по света, след като преди повече от 30 милиона години ледена кора покрива Антарктика.Тези, които останали, еволюирали по различен начин. Някои октоподи например са изгубили торбичките си с мастило, които очевидно не са им необходими в дълбините, където постоянно е тъмно.

Никой не подозираше, обаче, че тук има такова биологично разнообразие, (срещат се октоподи с размери от няколко сантиметра редом до истински гиганти), а също и това, че естественият подбор е изменил техния начин на ловуване, както и структурата на тяхната отрова.

По време на лов, те пробиват малки дупчици в раковините, впръсквайки през тях отровна слюнка, която е способна, както беше казано вече, да действа при антарктически температури. «Удивително е, как октоподите са се приспособили към живота в Антарктика. Еволюционният подбор ги е заставил постепенно да променят структурата на отровата, което им е позволило да се разпространяват из все по-студени води », обяснява един от учените, Брайън Фрай.

Много октоподи са еволюирали от общ предшественик, който е обитавал Антарктика преди повече от 30 милиона години. Любопитно изследване показа, че пипалата на октопода не са разпределени по равно за манипулации и придвижване.
Европейски учени установиха, че от осемте си пипала октопода използва шест като ръце и две като крака, пише The Times. Според изследователите, този факт очите на октопода винаги гледат напред и когато възникне необходимост да се използват допълнителни пипала, той избира тези, които вижда непосредствено. Октоподите са едни от най-разумните животни на Земята. Изследванията потвърждават наличието при тях както на кратковременна, така и на дълговременна памет. Те притежават и сложна нервна система, една трета, от която се намира в главния мозък.

Някои лекарства за хипертония са създадени на основата на змийска отрова, определени лекарства за диабет водят началото си от слюнката на Гила (Gila monster), вид гущер, разпространен в САЩ и северно Мексико. След подробно изучаване, отровата на октопода може също да открие нови възможности в лечението на различни болести.