В течение на милиони години на Земята настъпва ледников период на всеки 100 000 години, но никой досега не е успял за обясни защо катастрофалните застудявания се случват с такава периодичност. Изследователи от университета в Кардиф, Великобритания предлагат любопитна теория.

deep_oceanИзвестно е, че температурата на океана има огромно влияние върху климата. Когато океаните са студени, те поглъщат повече въглероден диоксид. С повишаване на температурата им, се изпаряват все повече молекули от газа, а се поглъщат все по-малко. Настоящата теория дава обяснение, защо глобалното затопляне е свързано с повишаването на нивото на въглероден диоксид в атмосферата, пише The Independent.

Преди Земята да навлезе в епохата на плейстоцена, застудяването е настъпвало на всеки 40 000 години. Но след това нещо се е променило, и периодът рязко се е увеличил. Отговорът на загадката може да се крие на океанското дъно, където и учените насочили своето внимание.

Геолозите проучили вкаменелости на миниатюрни морски водорасли, дребни фотосинтезиращи организми, които са изпълнявали ролята на «океански дървета», поглъщайки и натрупвайки въглеводородния газ.

Изяснило се, че веднъж на всеки 100 000 години обемите на газ в океана доближават критични стойности, а в същото време в атмосферата се наблюдава дефицит на същия, което води до понижаване на температурата и настъпване на ледените щитове на територията на Северна Америка, Европа и Азия.

Но защо тези събития имат 100 000-летен цикъл? Професорът по геологически науки Кери Лир, ръководещ изследването, предполага, че влияние за това има цяло съчетание от фактори. Например, циркулацията на течения в океана регулира обемите на въглеродния диоксид, който може да се окаже в «капан» под водата поради нейната соленост или температура. Голямото количество лед в морето не позволява на въглеводородни газ да излети в атмосферата, ледените плочи стават все по-големи и ледниковият период се удължава.

«Можем да си представим океаните като вдишващи и издишващи въглероден диоксид. Затова, когато ледените плочи са по-големи, океаните вдишват въглероден диоксид от атмосферата, правейки планетата по-студена. Когато ледените щитове намалеят, океаните издишват въглеводородния газ, който попада обратно в атмосферата и загрява планетата», — обяснява Лир.

Понастоящем Земята е подвластна на топлия климат, а последният ледников период е завършил преди около 11 000 години.  Оттогава температурата и океанското ниво са се повишили, а ледените шапки отстъпват към полюсите.