Международният астрономически съюз, който от 1920 година притежава пълната власт върху даването на имена на различните космически обекти, реши да даде шанс на обикновените хора да станат кръстници на 30 планети.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Татуин е планета от вселената на „Междузвездни войни”. Тя е сцена на множество важни събития в поредицата и е включена във всички филми, с изключение на „Империята отвръща на удара”. Сцените на Татуин са заснети около град Татауин в Тунис, откъде е взето и името. Планетата се намира в слънчева система с двойна звезда, което вероятно е и причината повърхността ѝ да е толкова суха и пустинна.

Изборът на тези планети ще бъде измежду 305 екзопланети, открити до 2009 година, пише The Guardian. Процесът ще протече по следния начин. В момента вече е обявен конкурс — всяко регистрирано астрономическо общество, клуб или нетърговска организация, свързана с астрономическата тематика, може да предложи име за всяка от тези 305 планети. Главното изискване е, дължината на името да не превишава 16 знака и да не представлява име на жив човек или животно (повече подробности може да се видят в сайта на астрономическия съюз). Най-популярните предложения ще бъдат представени пред публика през март следващата година, когато в резултат на онлайн анкета ще бъдат избрани 30-те планети и техните названия.

Наблюдатели с чувство за хумор вече казаха, че вероятно догодина ще се появят и в космоса, а не само на телевизионните екрани, планети като Татуин (от „Междузвездни войни”), Галифрей  (планета от сериала „Доктор Ху“)  и Вулкан – планета от „Стар Трек“.

Първият конкурс по даване на имена на космически обекти бе проведен от Международния астрономически съюз през миналата година. В резултат двата неотдавна открити спътника на Плутон получиха имената Стикс и Цербер. Що се отнася до причините за забраната за използване на имена на живи същества, вероятно една от тях е историята с измислянето на име на отсек в Международната космическа станция. Конкурсът за название но новия отсек на Международната космическа станция, обявен от NASA, завърши с фарс: на първо място се оказа името на американския сатирик Стивън Колбер. Названието « Спокойствие » (Serenity), предложено от NASA, събра 40 хиляди гласа по-малко. Политическият сатирик Стивън Колбер, водещ популярното шоу The Colbert Report, предложи на шега на зрителите да вкарат името му в списъка с варианти. За голямо удивление на NASA, тази инициатива бе подкрепена от 230,5 хиляди гласа.