Безспорно е, че за да овладеете един език, вие трябва всекидневно да го използвате – правило, което важи за всеки инструмент. Възможно ли е това да стане, без да живеете или да пътешествате в чужда страна.

DSC_01911brushed Това е още една причина (или по-скоро повод), изтъквана от хората, когато обясняват нежеланието си да изучават чужд език – липса на пари и възможност да се пътува в чужбина.

Важно е да се отбележи, че във въздуха на съответната държава няма никаква вълшебна субстанция, която би ви помогнала да заговорите изведнъж, по чудодеен начин на новия език.

Има огромно количество примери, които доказват това. Например, известният полиглот Бени Луис (чийто роден език е английският), докато живеел в Бразилия, научил арабски език.

И обратното – има много хора, които с години живеят в чужда страна и така и не овладяват езика, който се говори там. Примери – много. Така че, животът в чужбина и потапянето в езика не са равнозначни понятия.

Нека си спомним и това, че вече сме в ерата на глобалната комуникация. Ако един човек иска да си общува на чужд език, няма никакъв проблем да го прави всеки ден в Интернет. А ако  трябва да разбира и използва чужд език, за да се препитава, то бъдете сигурни, че ще има много силен подтик да го овладее.

Отговорът е еднозначен – днешните технологии позволяват без труд  да се потопите в чуждия език, без да има нужда да си купувате скъп билет за самолет.

 Упражняване на езика в Интернет

За да натрупате аудио практика можете да започнете от Youtube – гледайте и слушайте всякакви интересни видеоклипове във всеки момент, когато имате свободно време. Потърсете любимите си филми и сериали и започнете да ги гледате без превод. Отначало ще ви бъде трудно да схващате всичко, но успехът идва с практика и упорство.

Ако се интересувате от актуалната обстановка, можете да гледате или четете новини от най-различни новинарски агенции, сайтове и телевизии.

Можете да потърсите и интересни блогове, както и всякакви популярни сайтове от страната, чийто език изучавате.

Допустимо е да използвате и специалните плъгини за превод, например на търсачката Chrome, които да ви помогнат в първите стъпки при превод на съответния материал.

Следва продължение…