Американски учени разработиха нов вид диета, с чиято помощ може да се избавите не само от излишното тегло, но и да удължите младостта, и дори да подобрите паметта си.

healthy-diet1Намаляването през определен период от време на консумираните калории дава на организма редица преимущества: ефективно изгаряне на мазнините, подобряване на паметта и ученето. До този извод дойде екипът на Валтер Лонго от Университета в Южна Калифорния. Биолози и геронтолози си поставиха за цел да изяснят, как рязкото временно намаляване на консумираните калории влияе на организма. За тази цел те разработили специална диета, позволяваща да се намали количеството на консумираните калории с 34–54% от нормата. Отначало специалистите изпробвали новата диета върху опитни мишки. Два пъти на месец гризачите имали по четири „разтоварващи“ дена. Оказало се, че подобна диета активира в различни органи на мишките, в това число и в мозъка, бластните клетки (незрели клетки, които при съзряване се превръщат във функционални клетки на кръвта) и стволовите клетки. В резултат при мишките била регистрирана увеличена продължителност на живота, повишен имунитет, намалена заболеваемост от рак и възпалителни заболявания, подобрили се и когнитивните им навици.

По време на последвалото пилотно изследване с доброволци било доказано, че получените по-рано данни са валидни и при хората. На доброволците били устройвани пет разтоварващи дена на месец, през които получавали намалено количество храна. Били проведени три цикъла на този експеримент. Резултатите от експеримента показали, че при участниците в него намалял рискът от ракови заболявания, диабет, сърдечно-съдови заболявания, забавил се и процесът на стареене на. При това не били констатирани сериозни странични ефекти за костната или мускулната тъкани.

През останалите 25 дена от месеца доброволците се връщали към привичното си меню, като отбелязвали, че усещат положителни промени. Според учените, в зависимост от състоянието на здравето си, човек с нормално тегло може да си устройва подобни разтоварващи дни веднъж на три-шест месеца. Тези, които страдат от затлъстяване, трябва да прибягват до такава диета на всеки две седмици.

Ако след завършване на клиничните изпитания, които се провеждат в момента върху 70 доброволци, се потвърдят положителните резултати от пилотното изследване, учените ще препоръчат разработената от тях диета за лечение и профилактика на различни заболявания. Но изследователите подчертават, че още отсега може да се говори за редица изключения и ограничения, свързани с тази диета. Затова те настоятелно препоръчват на всички да не пробват подобна диета без консултация и наблюдение от лекар.

Източник: USC