Екипът учени от Технологичния институт в Карлсруе, който работи отдавна в областта на безжичните технологии, демонстрира успешно предаване на данни с рекордна скорост без използване на кабел.

В хода на последния си експеримент изследователите осъществиха предаване на данни със скорост 100 Гбит/с в лабораторни условия на разстояние 20 м на честота 237,5 ГХц.
Предишното постижение на немските учени, за което Знания ТВ писа, бе предаване на данни със скорост 40 Гбит/с на разстояние над 1 км. Изследването е в рамките на проекта Millilink, спонсириран от BMBF.
Новият подход, според немските специалисти, трябва да разреши проблема с „последната миля“. За осигуряване на достъп до интернет в труднодостъпни райони вече няма да има нужда от кабели. Цялото съдържание на един Blu-ray диск сега ще може да се предава само за 2 секунди. По думите на учените, 100 Гбит/с не е пределът на новата технология. Използвайки няколко приемащи и предаващи антени скоростта на предаване на данни може да се увеличи до 1 Тбит/с.