Антрополози откриха в ЮАР неизвестен на науката вид древни хора. Находката е уникална, тъй като учените са имали късмета да открият не изолирани останки, а цяло погребение, което може да разкаже много за биологията на този вид и неговата култура.

_85448683_01-homo-naledi-bone-table-vertical-john-hawks-cc-by  Откритието е описано в статия на международен колектив от учени в списание Elife.

Сензационната находка била направена в южноафриканската пещера „Райзинг Стар”, разположена на територията на резервата „Люлката на човечеството”. В този район през целия XX век са открити множество изкопаеми хоминиди, включително и австралопитеци. Но практически всички открития представляват изолирани черепи и други костни фрагменти.

homo7_3435005bСега, за пръв път в цялата история на търсене на останки от древни хора в Африка, изследователите успяха да открият цяло „масово” погребение с непокътнати скелети. Останките са на най-малко 15 индивида на различна възраст, както мъже, така и жени. Те са били положени в изолиран отсек на пещерата, който според учените може да се нарече погребална камера.

Точна датировка на погребенията все още няма, но съдейки по примитивната анатомия на погребаните хоминиди, възрастта им може да достига 3 милиона години. Всички открити индивиди са отнесени към нов вид, наречен Homo naledi. Името означава „звезда“ на местния език сесото и е дадено в чест на пещерата „Изгряваща звезда“, в която са открити останките – на 30 км северозападно от Йоханесбург, съобщава „Ройтерс“. Новият вид е отнесен към вида Homo, към който принадлежи и съвременният човек.

По обема на мозъка (465-560 кубически сантиметра) H. naledi е по-близо до австралопитека – от хората толкова малка черепна кутия са притежавали само най-дребните представители на Homo habilis.Но строежът на стъпалото и китката при H. naledi вече е напълно човешки. Ръстът на възрастния H. habilis е достигал около 145 сантиметра, а теглото – 40-55 килограма, в зависимост от пола.

2345Според проф. Лий Бъргър, ръководител на изследването, Homo naledi може да се окаже мост между примитивните двукраки примати и хората.

Съдейки по това, че умрелите са били погребвани в специално място, H. naledi вероятно са притежавали достатъчно развита култура. По-нататъшното изучаване на останките вероятно ще позволи да се разбере повече за особеностите на този вид.

Според изследователи откритието ще промени представите за прародителите на човешкия вид.