Мащабни статистически изследвания разклатиха репутацията на мултивитамините: бе изяснено, че те не въпрепятстват сърдечносъдовите заболявания, не спират стареенето на мозъка, а що се отнася до рака, ползата от тях е по-слаба от редовните фиически упражнения.

Мултивитамините се ползват с огрома популярност по целия свят, тъй като се смята, че всекидневното ни меню не е балансирано по отношение на витамините и затова трябва да ги взимаме като добавка, за да сме здрави и да се чувстваме добре.

Нови изследвания, публикувани в Annals of Internal Medicine от изследователи от Харвард, говорят, че редовният, дългогодишен прием на мултивитамини не помагат по никакъв начин за запазване на паметта или умствените способности с напредване на възрастта.

В изследването участвали около 6 000 мъже на възраст от 65 години нагоре; от 1997 до 2011 г. те получавали мултивитамини добавки (а контролната група – плацебо), като самите участники в експеримента не знаели, какво именно пият най-редовно. Техните когнитивни функции се оценявали по четири различни параметри, и в крайна сметка авторите дошли до следния извод: що се отнася до нервната дейност няма никаква разлика между тези, които ка пили витамини и тези, които са приемали плацебо.
В друга статия, изследователи от няколко научни центъра, сред които отново Харвард, оценили влиянието на мултивитамините върху състоянието на болни, прекарали инфаркт. В работата участвали около 1 700 пациенти, предимно мъже, на които в продължение на няколко години давали витамини или плацебо. Учените се интересували, могат ли те да подобрят състоянието на такива хора и да предотвратят повторен инфаркт. Отговорът се оказал отрицателен: витамините не влияели нито за получаването на втори инфаркт, нито предотвратявали развиването на друго сърдечносъдово заболяване.

В последно време расте интересът на медиците към витамините, пропорциално на съмненията в тяхната полезност. Някои учени дори стигнаха до изводи, че определени витамини могат да бъдат и вредни. Болести, причинени от недостиг на витамини действително се срещат, но те са твърде редки в развитите страни.

Инерцията  на мисленето обаче едва ли ще бъде преодоляна скоро и милиони хора ще продължат да харчат колосални суми в световен мащаб за мултивитаминни добавки.
„Няма съвършено никакви доказателства, че добавките и витамините носят полза в дългосрочна перспектива. Те не предотвратяват инфаркта и инсулта“, смята Едгар Милър, професор по епидемиология и медицина в Университета Джонс Хопкинс, съавтор на новото изследване.

В статията се отбелязва и факта, че индустрията на хранителните добавки и витамини е необикновено доходна. Само в Щатите тя носи всяка година печалби на хората от този бранш в размер на около 12 млрд. долара.
Източник: Medical Xpress.