Според ново изследване на британски учени Слънцето е способно да произведе невероятно мощно изригване, което би могло да нанесе огромни щети на технологиите на човешката цивилизация на Земята.

670px-nasa_ev_lacertae_250408Изучавайки далечни звезди, имащи хиляди пъти по-мощни изригвания от слънчевите, изследователите открили, че отговорните за тях процеси са аналогични на протичащите в нашето Слънце.

“Този резултат потвърждава хипотезата, че нашето светило е в състояние да произведе потенциално разрушително за цялото човечество супер изригване”, отбелязва в своето изявление пред медиите съавторът на изследването Ан-Мари Брумхол от Университета Уорик в Англия. Изследователската група анализирала супер изригвания, излъчени от двойната звездна система KIC9655129, която се намира на приблизително 1500 светлинни години от Земята, използвайки за целта „ловеца“ на екзопланети – космическия телескоп Кеплер на НАСА.

Инструментите на Кеплер са достатъчно чувствителни и могат да регистрират дори незначителни колебания в яркостта на звездата. Именно по този начин телескопът открива и далечните екзопланети (фиксирайки минимални прекъсвания в яркостта на звездите, предизвикани от преминаването на планети). Наблюденията, извършени с помощта на Кеплер, извадили на бял свят редица основни сходства между супер изригванията на KIC9655129 и обичайните изригвания на Слънцето, обясняват изследователите.

“Понякога слънчевите изригвания протичат вълнообразно, като при това вълните се наслагват една върху друга и формират суперизригване”, разказва водещият автор на изследването Хлоя Пю, също от Университета Уорик. “Ние открихме доказателства за наличието на няколко последователни изригвания на KIC9655129, всяко от които има същите свойства като слънчевото”, добавя тя. Особено мощните слънчеви изригвания от X-клас са съпроводени от изхвърляния на коронална маса, които може да бъдат разрушителни.

Мощните изхвърляния на коронална маса, които достигат Земята сега, може да предизвикат геомагнитни бури, които затрудняват, например, работата на GPS в течение на дълги периоди на време. “По този начин, последствията от свръх изригвания може да бъдат катастрофални. Но това не трябва да ни безпокои силно”, добавя Пю. “За щастие, имайки предвид предишни наблюдения на слънчевата активност, възникването на условията, необходими за образуване на супер изригване на Слънцето, са крайно слабо вероятно събитие” заключава Пю. Новото изследване е публикувано в Astrophysical Journal Letters.