Честит 1-ви юни!

Днес ще ви запознаем с едно необикновено дете – Павлена Ненова. Тя е ученичка в Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски” и е победителка в първата Европейска момичешка олимпиада по математика, провела се в Университета Кеймбридж през месец април тази година.

В състезанието, популярно със съкращението  EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad) взеха участие 19 държави (тук можете да намерите списък с всички участващи държави). Поли, както я наричат нейните съученици и приятели, успя да се пребори с всичките 70 участнички и да постигне впечатляващ резултат от 41 точки (пълните резултати от състезанието можете да видите тук). Тя си спомня с усмивка за състезанието, което и е донесло незабравими спомени, не само заради постигнатия резултат. То ще остане завинаги в съзнанието и с всичките емоции и многото нови приятели, които е срещнала там.

Това може би е най-ценният и успех, но не е единствения. Поли е участвала три пъти на Младежката балканска олимпиада по математика, като има два сребърни и един златен медал от миналата година, подплатен с максимален брой точки. Тази година за първи път участва на Балканската олимпиада по математика, печелейки бронзов медал. Тя е участник в множество международни състезания и винаги е постигала невероятни резултати и е била сред призьорите. Излишно е да коментираме, че е призьор и от много национални състезания.

В Деня на детето е хубаво да се сетим, колко много талантливи деца има България, постигнали толкова много и то на такава ранна възраст. Щастлив съм, че съм имал възможност да уча в едно училище с нея и още много невероятни деца. Честит празник, деца!

Автор: Иван Божилов, ученик в Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”