Да се наспиш е приятно и полезно: ставането от сън сутрин е по-лесно, настроението и самочувствието е добро, видът ви е отпочинал. И това не са всички преимущества на пълноценния нощен отдих.

SleepХората, спящи достатъчно време, са възприемани като по-умни и симпатични от околните, поради особеностите на изражението на лицето, доказаха учени от университета в Сейнт Андрюс, Шотландия и Каролинския институт в Швеция.

Екип от психолози под ръководството на Шон Таламас провел експерименти, в които взели участие над 200 доброволци. На хората били показвани снимки на 190 наспали се и недоспали си деца и възрастни. Участниците в изследването били помолени да оценят, доколко привлекателен и «умен» им изглежда всеки човек от снимките.

Предварително учените измерили с помощта на компютърна програма извивката на линията на устата на хората на снимките и до каква степен са притворени клепачите им.

Проучванията позволили на психолозите да открият, че нарушеният нощен сън води до увисване на клепачите и по-голямо изкривяване на линията на устата, което пък се възприема от хората като признак на недоволство. В хода на експеримента доброволците оценявали подобни лица като по-малко привлекателни, а притежателите им отнасяли към групата на по-малко умните хора. Освен това тези черти били асоциирани и с лошо настроение.

Изследователите дошли до извода, че здравият сън е способен да помогне на хората в ситуации, когато е необходимо да изглеждат по-умни и образовани. Например, според психолозите, заради излъчващото увереност изражение на лицето, е по-добре да се наспите преди важни изпити или интервюта за работа, отколкото да се готвите за тях цяла нощ.

Източник: The Independent