НАСА, университети и частни компании в САЩ започнаха работа над система за предупреждение за приближаване на астероиди, която да позволи откриването на обекти в космоса, подобно на тези, които паднаха миналата седмица на руска територия.

Американската космическа агенция отбелязва, че явления, подобни на това, при което в Урал пострадаха около 1000 души, предимно от изпочупени стъкла, се случват рядко.

„Ние очакваме явления от подобен мащаб средно един път на 100 години“, казва Пол Чодас  от НАСА.

По оценка на НАСА, преди да навлезе в земната атмосфера над Русия, теглото на астероида е било около 10 тона, а размерът на диаметъра – 17 метра.

Мощността на взрива е била 500 000 тона в тротилов еквивалент.

В същия ден друг астероид, 2012 DA14, прелетя край Земята, като евентуалният сблъсък с него би имал много по-сериозни последствия – ако падне в населено място астероид с подобна маса би могъл да унищожи цял град.

Само преди десет години НАСА не притежаваще средства за откриване на астероиди, подобни на 2012 DA14.

Според специалистите около Земята лети голямо количество обекти, от порядъка на половин милион, чието откриване е затруднено поради относително малките им размери.

НАСА отдели $5 милиона за проекта Atlas, който ще позволи да се откриват обекти с диаметър 45 метра една седмица преди сблъсъка им с нашата планета.

Фондът B612 пък се опитва да събере средства в размер на $450 милиона с цел изпращането на космически телескоп на орбита около Слънцето, което ще позволи да се откриват обекти, които не могат да се видят с наличните на Земята средства за наблюдение на космоса.

Източник: Phys.org