От дълго време американската космическа агенция NASA планира да пристъпи към изучаване на Титан – спътника на Сатурн, където учените предполагат, че може да съществува форма на живот.

774364858343291533 Но познатите решения се оказаха твърде скъпи за осъществяване или пък недостатъчно компактни, затова до скоро учените не бяха способни да се справят с тази задача. В крайна сметка научните сътрудници на НАСА стигнаха до идеята да използват за целта квадрокоптер, с тегло десет килограма, който да бъде свързан с космическия кораб-майка посредством безжична връзка.

В качеството на стартова площадка на новата разработка учените смятат да използват въздушен балон, който ще бъде пуснат в атмосферата на спътника. От време на време квадрокоптерът ще се връща при носителя за предаване на събраните данни и зареждане на носителя. По предварителни оценки, продължителността на мисията ще бъде ограничена от възможността на балона да зарежда квадрокоптера.

 

От НАСА отбелязват: «Нашата мисия се основава на получаването на нови знания в областта на миниатюризацията на сензорите, навигационните системи и устройства за събиране на образци. Новата разработка представлява силен еволюционен пробив едновременно в няколко направления, за разлика от по-рано предложените концепции».

Освен това трябва да се отбележи, че новите устройства притежават малко тегло, те са прости и безопасни за управление, а и се нуждаят от минимално количество електрозахранване, което на свой ред ги прави най-добрите устройства за изпращане на Титан. В момента NASA се заема сериозно с тази мисия, тъй като тази идея може да направи революция в космическите изследвания.