Арабски учени създадоха свръхтъмен материал, близък по свойства до абсолютно черното тяло – той може да поглъща почти цялата видима светлина и инфрачервеното излъчване. Откритието може да намери приложение при направата на слънчеви батерии.

562a1c02f2898Инженерите от Саудитска Арабия описват откритието си в статия, публикувана в списание Nature Nanotechnology. Вече не една година специалистите правят опити да получат максимално черен материал, който би поглъщал цялото попадащо върху него електромагнитно излъчване във всички диапазони. Подобен материал би намерил много приложения, едно от които е при производството на покритие за слънчеви батерии.

Авторите на статията твърдят, че са успели да създадат нещо подобно. Идеята за изобретението била подсказана на изследователите от белия азиатски бръмбар Cyphochilus, чиито твърди надкрилия притежават изключително висока отражателна повърхност, благодарение на особената структура на черупката им. Учените инвертирали тяхната микроструктура, за да получат точно противоположния ефект.

Създаденият материал се състои от наночастици с диаметър 30 нанометра. Те поглъщат 98-99% от цялото постъпващо излъчване с дължина на вълната от 400 до 1400 нанометра, независимо от ъгъла, под който то пада. Ако наночастиците се поставят във вода, то може да се получи черна боя, която превъзхожда с 26% известните аналози по коефициент на поглъщане.

Интересно е, че ако материалът се облъчи с лазер, той започва да изпуска монохроматична светлина – това би могло да бъде използвано при разработката на нови източници на осветление.

Източник: Nature Nanotechnology