Гренландските китове, червените морски таралежи и мидите са най-дълголетните създания на Земята.

Списание Time публикува класация на дълголетниците на п800px-Arctica_islandica_Islandmuschelланетата. Тя бе оглавена от обитателите на Северния ледовит и Атлантически океани, соленоводните миди Arctica islandica. С размер колкото юмрук, те могат да доживеят до невероятните 500 години благодарение на уникалната си способност да защитават своите тъкани от разрушение, или поне така предполагат изследователите. Изучаването на Arctica islandica може да помогне на учените да създадат лекарство за лечение на различни възрастови заболявания, като например, синдрома на Алцхаймер.

Други обитатели на северните морета — гренландските китове (Balaena mysticetus) — доживяват до 200 години. Те достигат дължина от 18 метра и тегло до 100 тона. «Китовете и слоновете на практика не боледуват от рак», отбелязват сътрудници на списанието. През 2015 година учените извършиха секвениране на генома на гренландския кит и откриха гени, които възстановяват повредени участъци от ДНК. Предполага се, че тези данни може да помогнат за разкриване на тайната на дълголетието.

Strongylocentrotus_franciscanus_at_Telegraph_CoveТретото място по продължителност на живота разделят червените морски таралежи (Strongylocentrotus franciscanus) — обитатели на северната част на Тихия океан, и гигантските костенурки от Сейшелските острови. Възрастта на тези животни достига и надминава 100 години, благодарение на това, че техните теломери (повтарящи се последователности на ДНК, локализирани на краищата на хромозомите, с помощта на които може да се установи, колко бързо протичат процесите на стареене) за разлика от човешките, не се съкращават с течение на времето.

В горната част на класацията са и слоновете, и папагалите, живеещи средно по 70 години. Отбелязва се, че възрастта на някои индивиди от вида Какапо (Strigops habroptila; „нощен или бухалов папагал“) от Нова Зеландия достига до 90 години.

indes10Сътрудниците от Time поставят на отделно място медузата Turritopsis dohrnii, обитаваща моретата в тропическия и умерен пояси. Този вид може да обръща процеса на стареене и от възрастен индивид да преминава в ранен стадий на полип. Тайната му се крие в това, че неговите клетки, по аналогия със стволовите клетки при човека, могат да се превръщат в друг вид клетки.

Що се отнася до растенията, класацията за дълголетие при тях е оглавявана от баобаба (Adansonia digitata). Неговата средна продължителност на живот се определя на 2–3 хиляди години, а мнозина биолози смятат, че някои дървета доживяват до 4–5 хиляди години.

Източник: Time.com