Статуя на Мао Цзъдун, направена от злато и инкрустирана с бял нефрит и скъпоценни камъни, бе изложена в град Шънджън, провинция Гуандун в Южен Китай.

mao_2765149b

Стойността на скулптурата е 12 млн. евро. Върху произведението на изкуството работили 20 скулптори, а повод за направата й е 120 годишнинита от рождението на Мао Цзъдун. Работата по  скулптурата отнела около 8 месеца, съобщава Telegraph.

На височина статуята достига 81 см, а тежестта й е 50 кг. Скулптурата изобразява  Великия Кормчия седнал в кресло с кръстосани крака. Не се съобщава чии са парите, похарчени за създаването на златната фигура.

В наши дни Мао Дзъдун продължава да бъде противоречива историческа фигура в Китай, като оценките за него все още предизвикват ожесточени спорове. Много китайци смятат, че със своята политика той поставя стопанските, технически и културни основи на съвременен Китай. Освен това Мао е разглеждан като поет и философ. В същото време политическите кампании на Мао Дзъдун, като Големият скок напред и Културната революция, са осъждани заради милионите жертви и предизвиканите от тях масов глад и поражения върху китайската култура, общество и икономика. Според различни оценки управлението на Мао от 1949 до 1976 г. е довело до смъртта на 40 до 70 млн. души.

Портретът на Мао обаче продължава да стои на видно място на централния пекински площад „Тиенанмън“ и присъства на всички банкноти на китайския юан.