Намаляването на консумираната захар, дори и при запазване на броя приемани калории и на теглото, позволява да се подобри значително състоянието на здравето само за девет дена. Данните са получени от медици от Калифорнийския университет и Университета Туро в САЩ.

cheeni-sugarВ изследването, проведено в детската болница към Калифорнийския университет, взели участие 43 деца от 9 до 18 години, страдащи от затлъстяване и метаболичен синдром — заболяване, което води до високо кръвно налягане, повишено съдържание на глюкоза и холестерол в кръвта и увеличаване обема на мастните тъкани в организма. Освен това, метаболичният синдром повишава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет от втори тип.

В течение на девет дена децата се придържали към диета с понижено съдържание на захар (10% вместо 28%) и фруктоза (4% вместо 12%). При това, в менюто им били запазени някои обичайни храни и напитки, а въглехидратите постъпвали в организма от други източници. Диетата съдържала същото количество белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории, което те получавали и вкъщи. В хода на експеримента медиците контролирали и теглото на децата.

Резултатите от изследванията показали, че намаляването на консумацията на захар за по-малко от две седмици е довело до намаляване на диастолическото («долното») кръвно налягане, на нивото на глюкоза в кръвта с 5 пункта, на холестерола — с 10 пункта. Също така било отбелязано подобряване на функциите на черния дроб и намаляване на нивото на инсулина с една трета.

Лекарите направили извод, че захарта носи голяма вина за лошия метаболизъм на децата. Според тях, получените доказателства са неоспорими и могат да помогнат за решаването на редица проблеми на деца, страдащи от затлъстяване.

Източник: The Telegraph