Популярният сайт за любителите на пътешествия TripAdvisor направи класация на най-добрите плажове в различните страни по света.

Победителите са избрани въз основа на отзивите на туристи, почивали на различни плажове в течение на последните 12 месеца. Най-добър се оказва плажът Baia do Sancho на бразилския остров Фернанду ди Нороня. Той влиза и в списъка на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Baia do Sancho

Плажът Baia do Sancho на бразилския остров Фернанду ди Нороня

Второто място се заема от друг плаж в Атлантическия океан — Grace Bay, на остров Теркс и Кайкос, който, поради климата си е достъпен целогодишно за туристите. След него е подреден европейският плаж Rabbit Beach в Лампедуза, Италия, представляващ природен резерват.

Ocean Club Resort on Grace Bay Beach

Плажът Grace Bay

На четвърто място е кубинският Плайя Параисо, който също е резерват. Петото място заема малкият плаж Плайя де сес Илиетес на остров Форментера, Испания с живописния си пейзаж и мек пясък. Една част от този плаж е отредена за нудисти. Ансе Лацио на остров Праслен, Сейшелски острови е на шестото място. След него идва Белият плаж на Боракае, Филипините. Осмото място е присъдено на плажа Фламенко на остров Кулебра в Пуерто Рико. На девето е Уайтхевън Бийч на остров Уитсанди, Австралия. Десетката се попълва от плажа Елафониси, Гърция.

playa-paraiso

Кубинският Плайя Параисо, който също е резерват.

Миналото лято белгийското туристическо бюро European Best Destinations представи рейтинг на най-добрите плажове в Европа, основан на предпочитанията на Европейския съюз, като любопитното е, че нито един от тези плажове не съвпада със списъка на TripAdvisor. Първото място в този европейски рейтинг зае британският плаж Tenby Harbour Beach, разположен в Уелс. Това е малък плаж, идеален за семейства с малки деца.

Източник: CNN