Името на принц Уилям в Средните векове е било на първо място по популярност. Учени пресметнаха честотата на употреба на личните имена в средновековните английски извори. В XIII век английските мъже най-често са носели името Уилям, а жените – Алис и Матилда.

Писарите са се забавлявали, рисувайки в полето на свитъците карикатури. Не е ясно, чие е лицето, изобразено тук. Може би някой Уилям?

Изследването е проведено от Бет Хартланд, в рамките на проект по изучаване на документите от времето на Хенри III (Henry III Fine Rolls Project), под егидата на Кралския колеж в Лондон. Хартланд анализирала писмените извори, създадени в периода между 1216 и 1242 г., и съставила списък на най-популярните мъжки и женски имена от онова време. Изследването си историчката посветила, както се досещате, на младоженците принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Жените имали по-голям избор на имена

Изворите от колекцията Fine Rolls показали, че в първата половина на XIII век в Англия съществувало огромно разнообразие от лични имена. Хартланд обърнала особено внимание на тези от тях, които се употребявали най-често. «Засега не можем да кажем, ще стане ли името Уилям по-харесвано след кралската сватба, но неговата популярност в началото на XIII век е несъмнена», отбелязва Хартланд.

В колекцията Fine Rolls 14,4% от споменатите мъже носят името Уилям (Бил). Второ място по популярност (7,9%) заема името Джон. Според други изследвания тези имена са станали още по-популярни през XIV век.

«Името Катрин (Кейт) през XIII век далеч не е било толкова популярно колкото е днес. Като цяло женските имена във Fine Rolls се срещат доста по-рядко, но и се отличават с по-голямо разнообразие. Ако в първата десетка на най-популярните мъжки имена влизат 57,8% от споменатите в изворите мъже, то в топ 10 на женските имена влизат едва 51,8% от споменатите в документите жени»,разказва Хартланд.

Най-популярните имена

Топ 10 на английските мъжки имена от началото на XIII век:

1. Уилям (William)
2. Джон (John)
3. Ричард (Richard)
4. Робърт (Robert)
5. Хенри (Henry)
6. Ралф (Ralph)
7. Томас (Thomas)
8. Уолтър (Walter)
9. Роджър (Roger)
10. Хю (Hugh)

Топ-10 на английските женски имена от началото на XIII век:

1. Алис (Alice)
2. Матилда (Matilda)
3. Агнес (Agnes)
4. Маргарет (Margaret)
5. Джоан (Joan)
6. Изабела (Isabella)
7. Ема (Emma)
8. Беатрис (Beatrice)
9. Мейбъл (Mabel)
10. Сесилия (Cecilia)

Изследователският проект

Проектът «От Великата харта на свободите към парламентарна държава: The Fine Rolls на крал Хенри (1216−1272 г.)» обединява изследователи от Кралския колеж в Лондон, Националните архиви и Кентърбърийския университет Крайст Чърч. В продължение на три години специалистите трябва да изучат колекциите Fine Rolls и да публикуват всички материали за свободен достъп в интернет. Свитъците съдържат около 40 хиляди записи и над 2 млн думи. Всички извори се превеждат на съвременен английски език, цифровизират се и се каталогизират. На официалния сайт на проекта учените качват изображения на всички оригинални документи, като всеки желаещ може да ги разглежда и изучава самостоятелно.

Документите от времето на Хенри III се съхраняват в Националните архиви в Кю и се състоят основно от записки за заплащането на различни парични задължения. Сред тях има например документи за облагането с данък на градове или за конфискацията на земи от краля заради бунт на техните собственици.