Разкриха още една тайна на загадъчния механизъм от Антикитира. Устройството, открито преди повече от век при претърсвания на останките от антично корабокрушение, е служило на древните гърци не само за предсказване на движението на звездите и планетите. С негова помощ неизвестният му създател е правел астрологически прогнози.

NAMA_Machine_d'Anticythère_1 Десетилетен проект, чиято цел бе да вдигне завесата над  тайната на една от най-известните научни загадки, даде необичайни резултати.

Мнозина любители на неразгадани тайни на древността вероятно са чували за механизма от Антикитира — необичайно устройство, извадено от дъното на морето в 1901 година. Механичното устройство било намерено близо до гръцкия остров Антикитира, в чест на който получило и своето име.Находката представлявала механизъм от 30 бронзови зъбчати колела, поставени в дървен корпус.

Механизмът бил изваден цял на повърхността, но след това бил разделен на три фрагмента, които понастоящем са разделени на 82 части и се съхраняват в Националния археологически музей в Атина. Четири фрагмента от устройството имат зъбчати колела, най-голямото от които е с диаметър 140 мм и 223 зъбци. По някои от частите на механизма има надписи, но разчитането им е затруднено поради окисляването на метала. Десетилетия учените не можеха да разгадаят предназначението на загадъчното устройство, и едва в последния половин век нови методи на анализ позволиха да се разкрият някои от тайните му.

Установено било, че устройството е сглобено през II век пр. Хр. и това е най-сложният механизъм на древния свят, запазен до наши дни. Нищо сравнимо по сложност с него не било направено от човечеството в следващите поне хиляда години. Механизмът от Антикитира е приет да се нарича първият компютър, тъй като се установило, че аналоговото устройство е можело да моделира сложни астрономически цикли. В историческите извори също се срещат сведения, че подобни устройства са били известни на древните.  Цицерон (De re publica) упоменава механизми, които моделирали движението на планетите по небесната сфера, дело на Архимед и донесени в Рим след обсадата нa Сиракуза (212 пр.н.е). Той пише още и че неговият съвременник и познат, философът стоик Посидоний, също конструирал такова устройство.

Computer_graphic_for_front_of_Antikythera_mechanism

Циферблатът отпред

В началото на II век Клавдий Птолемей пише своите Хипотези за планетите, съчинение което съдържа необходимото за конструирането на подобно устройство. Мимоходом той споменава и за обичайни начини на ‘създаване на сфери’ (sphairopoiein), което днес се приема като свидетелство за съществувала забравена традиция.

До 2005 година механизмът бил изучаван с помощта на рентгенов анализ, но в 2005 г. бил даден старт на мащабния международен проект Antikythera Mechanism Research Project за изучаване и реконструкция на загадъчното устройство. Тогава учени от различни страни започнали да използват по-съвършени методи за анализ. Първоначално било проучено предназначението на отделните зъбчати колела на механизма, а резултатите – публикувани в списание Almagest. Впоследствие вниманието било насочено към разшифроване на надписите, открити на различни места. «Това е все едно да откриеш съвършено нов ръкопис», смята Майк Едмъндс, професор по астрофизика от Университета в Кардиф.

Известно е, че древният прибор е имал лостче, което можело да се завърта в две посоки — в «бъдещето» и в «миналото». Вместо часове и минути стрелките на предния циферблат показвали положението на Слънцето, Луната и планетите на небето. Този циферблат имал две концентрични скали, показващи месеца и зодиакалните знаци, така че слънчевата стрелка сочела датата и положението на Слънцето на небето едновременно. А двата други спирални циферблата на задната страна на устройството работели като календар и предсказвали затъмненията. Повърхността между циферблатите съдържала текст от 3400 символа, с чиято разшифровка се заели учените. По оценка на автора на изследването Александър Джонс от Института за изучаване на древния свят в Ню Йорк, общо на механизма е имало до 20 хиляди символа.

Computer_graphic_for_back_of_Antikythera_mechanism

Двата циферблата от задната страна на устройството.

Буквите върху прибора са миниатюрни (всяка е не по-голяма от милиметър) и в повечето случаи са скрити под дебел слой корозия, затова изгубеният текст може да се чете само с помощта на компютърната томография. Оказало се, че текстът на повърхността между циферблатите, описва появата и залеза на съзвездията на различни дати през годината, което накарало учените да направят извода, че пред тях е сложен звезден календар, или парапегма, който предсказва настъпването и на такива астрономически събития като слънцестоенето и равноденствието.

А описанието на тези събития помогнало на учените да решат основната загадка на прибора — мястото на неговия произход. Те изяснили, че създалият го астроном е живял на географска ширина 35 градуса. Това изключва Египет и Северна Гърция и остава едно единствено възможно решение — остров Родос, откъдето най-вероятно устройството е било изпратено с кораб на север.

Освен това, надписите се оказало, че са направени от двама различни автора — това показал анализът на почерка, следователно приборът не е бил направен от един майстор. Разшифровайки надписите на задната страна, учените разбрали, че те описват предстоящи затъмнения. Учените били удивени, че в тях се говори и за цвета и размера на Слънцето или Луната при затъмнение, и даже, дали ще има вятър при всяко от тях. Известно е, че да се предскаже цветовия характер на тези явления е невъзможно, а и няма никакъв научен смисъл.

Но в Древна Гърция се отнасяли към подобни знаци сериозно, по тях предсказвали климата и дори съдбата на отделни хора и държави. Гърците наследили тези вярвания от вавилонците, чиито жреци-астрономи наблюдавали небето в търсене на лоши и благоприятни предзнаменования. Текстовете, гравирани на Антикитирския механизъм, отиват и още по-далеч —предсказване на съдбата въз основа на знаци като цвят на затъмнението и посоката на вятъра, преди още тези природни явления да са се случили.

Това било в духа на тогавашната гръцка тенденция «да се заменя астрономията с изчисления и предсказания», пояснява Джонс.

800px-Antikythera_model_front_panel_Mogi_Vicentini_2007

Реконструкция на механизма от Антикитира от 2007 г.

Астрологическият характер на текстовете удивил учените, тъй като останалите функции на механизма носят чисто астрономически характер, с изключение на календара, който използвал разговорните наименования на месеците и указвал настъпването на различни събития, в това число и на Олимпийските игри. «Антикитирският механизъм възпроизвежда елинистическата космология, в която се преплитат астрономия, метеорология и гадаене по звездите», смята ,ученият.

На конференцията, състояла се по повод разчитането на надписите, отново било потвърдено мнението, че устройството може да се смята за най-древният известен ни компютър.

«Това, което ние правим със съвременните компютри, е правел механизмът от Антикитира преди две хиляди години»,  заяви участникът в срещата, физикът Янис Бицакис. А специалистът по космическа техника професор Ксенофон Моусас добави: «Съвременните компютри и мобилни телефони имат своите корени в зъбчатите колела на този механизъм».