Дубай и Китай продължават да се съревновават в сферата на все по-амбициозни архитектурни проекти. Поредният кандидат за Книгата на Гинес този път е от Китай.

Този път в Поднебесната построиха съоръжение, което с основание може да се смята за най-голямата сграда в света. Огромната постройка се намира в град Ченду, столицата на провинция Съчуан и вече отвори врати за посетители. Ченду е една от древните столици на Китай. Градът е известен със своята култура и история и уникално красива природа. Управата на Ченду обаче се е заловила и със задачата да превърне града в международен мегаполис и център на търговията, технологиите и комуникациите.

Зданието с название New Century Global Center се вписва изцяло в тази стратегия и действително удивява с размаха, с който е проектирано. Дължината му е 500 м, ширината – 400 м, а височината – 100 м. То е три пъти по-голямо от Пентагона и в него могат да се поместят 20 опери като тази в Сидни.

Площта на помещенията в гигантското съоръжение е 1,7 млн. кв. м. В сградата ще се помещават офиси, търговски центрове, петзвездни хотели, плажове и аквапарк, кинотеатър IMAX Cineplex, огромна ледена пързалка и дори средиземноморско село.