Сътрудници от Американската асоциация на кардиолозите изследваха коя работа влияе негативно на сърдечносъдовата система и здравето и направиха своеобразна класация на най-рисковите професии.

110207_thorne5_490wУчените анализирали данни за 5566 души на възраст над 45 години. Всички участници в експеримента били без оплаквания за проблеми със сърцето. Лекарите измервали кръвното налягане на доброволците, нивото на кръвната захар и холестерола, анализирали хранителния им режим, физическата активност и теглото.

Въз основа на резултатите от изследването специалистите съставили списък на най-неблагоприятните за теглото и здравето на сърцето професии. В долната част на рисковата зона се оказали мениджърите, лекарите, юристите, бизнесмените и издателите. Според експертите, всички те често изпитват стрес, който «лекуват» с нездравословна, мазна храна. От друга страна, мнозинството от анкетираните представители на тези професии не отбягват фитнес залите и спорта, полагат усилия да се движат повече, а пушачите сред тях са само 6%.

По-зле стоят нещата при готвачите и останалите работещи в сферата на общественото хранене. Лекарите установили, че 75% от работещите в тази сфера не издържат на изкушението и ядат повече, отколкото им е необходимо.

В зоната на риск от смърт от сърдечносъдови заболявания и развитие на болести на белите дробове са хората, занимаващи се с товаро-разтоварна дейност. Следват ги плътно полицаите и пожарникарите— лекарите изяснили, че 75% от работещите в тези сфери имат повишено ниво на холестерол, а 35% страдат от високо кръвно налягане.

Най-неблагоприятна за здравето сфера според специалистите от Американската асоциация на кардиолодите, обаче, се оказва търговията. Продавачите и изобщо търговците много често са подложени на стрес, 68% от тях се хранят лошо и нездравословно, а при 69% е повишено нивото на холестерола.

Колкото и да е чудно, в класацията попаднали и фермерите. «Въпреки че фермерите имат добро физическо натоварване, тяхното меню е бедно на полезни продукти. За съжаление, те предпочитат нездравословна храна», отбелязва кардиологът Шарън Хейс от клиниката Майо в Минесота, визирайки американските фермери.

Кардиолозите съветват представителите на «вредни» професии да се движат повече, например да избират стълбите пред асансьора. А също така да си носят в работата храна, приготвена в съответствие с принципите на здравословното хранене и да не се изкушават от сладкиши и фаст фууд.

Източник: СNN