НАСА планира да добави към Международната космическа станция надуваем модул, като първоначалното му предназначение ще е за целите на космическия туризъм.


Агенцията вече е платила 17,8 милиона долара на изпълнител за добавянето на новия обитаем модул към Международната космическа станция. Компанията Bigelow Aerospace разработва допълнението, чиято цел е конструиране на „безопасно и достъпно място за хора в космоса“. Детайлите все още се държат в тайна, но вече е известно, че разработените от компанията Bigelow модули ще позволят да се утроят размерите на МКС.

Работещата в областта на космическите технологии фирма Bigelow Aerospace, която се специализира в направата на надуваеми космически жилища, предложи да създаде цилиндричен модул под названието “Bigelow Expandable Activity Module” още през януари 2011 година. Тяхната концепция се заключава в създаването на модула BA-2100, с площ от 2100 кубически метра, което превишава с много сегашната площ на международната космическа станция от 837 кубически метра. Дължината на модула ще бъде 17 метра, а диаметърът 12,5 метра. Допълнителното пространство ще позволи да се разшири функционалността на станцията.

Идеята за създаването на BA-2100 първоначално бе разработена в рамките на проекта Търговска космическа станция Бигелоу, която се предвиждаше да излезе в орбита през 2015 година. Но след вземането на решение за разширяване на сега съществуващата космическа станция, проектът ще бъде преработен. НАСА и Bigelow Aerospace възнамеряват да проведат съвместна пресконференция, на която да изнесат подробности за проекта.

Източник: Arstechnica.com