Изследователи от университета в Индиана създадоха високоефективен биоматериал, който играе ролята на катализатор при разделянето на водата на водород и кислород. Учените планират да използват новата технология за производство на водородно гориво.

P22-Hyd-1024x788Биоматериалът, кръстен P22-Hyd, използва фермента NiFe-хидрогеназа, който е способен да «отнема» протони от водата и да изтласква атомите на водорода. В естественото си състояние този фермент е неустойчив на външни въздействия.
Затова учените от университета в Индиана в Блумингтън, САЩ създадоха хибридния материал P22-Hyd. Първо два гена на бактерията Е.коли произвеждат вещества, използвани за създаването на хидрогеназа. След това ферментът се поставя във вирусна защитна обвивка (капсида), която рязко повишава устойчивостта на фермента към външни влияния. В резултат общата ефективност на биоматериала P22-Hyd се оказала 150 пъти по-висока, отколкото при обикновения фермент.

Както отбелязват учените, този материал е много по-евтин и екологично чист от другите материали, използвани понастоящем за производство на гориво. По думите на ръководителя на изследването Тревър Дъглас, P22-Hyd може да се сравни с платината, но за разлика от последната се прави с помощта на възобновяеми биоресурси и е много по-евтин.