Учени от британската изследователска лаборатория Mindlab International откриха, че музиката помага да се работи по-бързо и ефективно, при това различните жанрове музика се отразяват благоприятно на различни способности.

Man with headphonesЕкспериментът, проведен под името The MusicWorks, показал, че музиката въздейства положително на ефективността при 88% от работещите в офис. При това класическата музика помага за запазване на точността при въвеждане на данни и работа с цифри; неутралната фонова музика също повишава акуратността, а съвременната поп музика помага работата да се върши по-бързо.

Ако е необходимо да завършите по-бързо четене на даден материал или коректура, учените ви препоръчват да слушате танцувална музика.

Впрочем, музиката влияе не само на продуктивността на работата, но и на физическото здраве. Така например, учени от Университета Дрексел в САЩ  установиха, че музиката помага на пациентите с респираторни проблеми да дишат по-леко. При това, когато на болния се прилага изкуствена вентилация на белите дробове, музиката може да бъде по-ефективна от лекарствените препарати.

Установено е, че приятната музика влияе положително и на работата на сърцето. Така че, работодателите би трябвало да насърчават слушането на музика на работното място.