Уникалната система от връзки в мозъка на всеки човек може да бъде използвана за идентификация на личността, подобно на пръстовите отпечатъци. Заключението е на американски учени, публикували статия за изследването си в списание Nature Neuroscience.

brain-prints-added-to-fingerprint-and-iris-scanning-to-be-used-as-passwordНевровизуализацията (методи, позволяващи да се представи структурата, функциите и биохимичните характеристики на мозъка — един от тях, например, е компютърната томография) традиционно се използва в неврофизиологията за сравняване на мозъчната дейност при различни групи хора, за да се разбере една или друга особеност на работата на мозъка. В такива сравнителни изследвания индивидуалните особености на мозъка обикновено се игнорират.

Но Емили Фин и нейните колеги изяснили, че уникалните особености на връзките на различни зони на човешкия мозък са достатъчно стабилни, за да определят неговата личност при сравняване с други индивиди. Фин работила със 126 участници по проекта «Конектом на човека». Оказало се, че рисунъкът на връзките, получени в хода на един от сеансите на невровизуализация (в състояние на покой, при преминаване на тестове за памет, емоции и езикови навици) остава непроменен в следващите сеанси — и по него е лесно да се определи даден индивид сред останалите участници в експеримента.

Нещо повече, индивидуалният рисунък на връзките давал възможност да се предскаже нивото на подвижния интелект на всеки участник в изследването (това е способността да се възприема и запомня новото, да се решават проблеми, с които човек не се е сблъсквал по-рано). Главни прогностични фактори на тази способност се оказали връзките между челния, теменния и слепоочния дялове на главния мозък.

В проекта «Конектом на човека», освен университета Оксфорд, участие вземат и университетите на Вашингтон и Минесота. Конектом се нарича съвкупността от всички връзки между невроните, чийто брой в човешкия мозък се оценява на около един квадрилион. Проектът стартира през 2010 година, а бюджетът му досега е достигнал 40 милиона долара.