Лятото е в разгара си! Почти всички се стремим към почивка на море и така актуални стават въпросите за ползата и вредата от слънцето и морската вода. Наистина, на първо място, хората ( а и лекарите) обръщат внимание на слънчевите лъчи и как разумно да съберем здраве от тях, без неприятни последствия. По-малко се говори за морската вода (с изключение на въпроса, доколко е чиста тя), а и сред хората битуват някои митове, които напоследък учените опровергават.

1. Морската вода – природен еликсир.
Френският биолог Кентон доказа: морската вода до такава степен прилича по състав на плазмата в човешката кръв, че е способна да прониква през порите на кожата в кръвта, активизирайки строежа на клетки и обогатявайки организма с минерали. По-конкретно: магнезият подобрява имунитета, калцият укрепва костите, йодът нормализира обменните процеси, калият привежда в норма артериалното налягане, и бромът – успокоява нервите. Да не говорим, че морската вода помага при лечението на различни възпаления, помага при зарастването на рани и драскотини.

И още нещо, което сигурно сте забелязали, от морската вода косата по естествен начин започва да се къдри. Не случайно тя влиза в състава на някои козметични средства с подобно действие.

Топла или студена

Най-полезна (и приятна) за къпане е водата с температура 23 – 25ºС. Над тази температура морската вода губи много от полезните си свойства. „Моржуването“ също не е особено полезно: при къпане във вода под +18ºС има риск от преохлаждане.

2. Солта е полезна за кожата.
Ако нямате алергия към морска сол, не бързайте да влизате под душа на плажа поне половин час (ако има такъв, разбира се). Влизащите в състава й минерали и микроелементи захранват и укрепват кожата, косата и ноктите.

Существува мнението, че морската вода изсушава силно кожата. Това не е съвсем така: просто капките вода по човешкото тяло се превръщат в своеобразни лещи, които усилват вредното въздействие на слънчевите лъчи. Затова, след къпане, просто се избършете с кърпа, а не чакайте да изсъхнете от слънцето и морския бриз.

Що се отнася до косата, комбинацията от морска вода и слънце наистина не е най-добрата за нея – тя става твърда, суха и непослушна. За да я защитите, можете да я измиете с прясна вода, да я подхранвате с натурални масла (макадамово, палмово, кокосово), или просто да си слагате широкопола шапка.

3. Воден масаж
Обичате да плувате при вълнение? Физиотерапевтите твърдят, че този вид физическа активност е равна по ползи на лечебния масаж. Къпането при вълни разпуска мускулите, тонизира организма, стяга кожата и подобрява кръвообращението.
И още – плуването в по-хладна вода е отлична гимнастика за кръвоносните съдове – отначало те се приспособяват към студеното и се свиват, след което се разширяват. А това е полезно и за красотата: «масажът» на кръвоносните съдове ускорява обменните процеси и помага за отслабването.

Някои балнеоцентрове предлагат и таласотерапия. Това е прекрасна възможност да се справите с преумората, стреса, болките в ставите и проблеми с кръвоносните съдове. В таласотерапията влизат и пелотерапията (калолечението) и алгинотерапията (лечение с водорасли).

Лечебната кал има оздравително и подмладяващо действие, тя почиства кожата, намалява раздразнението, изглажда бръчките, прави по-малко забележими пигментните петна и белезите.

Така че, възползвайте се максимално от морската вода и лятното слънце и съберете енергия и здраве, които да ви стигнат (може би) до следващата почивка.