Генетици изясниха, че общите предци на индианците и на азиатските народи са живели на територията на днешен Китай. Така може да се проследи пътя на хората, заселили Северна и Южна Америка.

Резултатите от изследването, проведено от немски учени от Института за еволюционна антропология Макс Планк, са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Авторите на изследването проучили ядрената и митохондриалната ДНК, извлечена от бедрен кост на древен човек, открита през 2003 г. в пещерата Тянюан, недалеч от Пекин. Те използвали усъвършенствани методи за анализ, които позволяват да се отдели човешкия геном от други примеси, като например, ДНК на почвени бактерии.

Оказало се, че по Y-хромозома обитателят на пещерата Тянюан, живял преди повече от 40 хиляди години, е най-близък с коренното население на Далечния Изток, Северна Америка, а също и с кореци и полинезийци. Това е свидетелство, че мигра;ионният път, по които човекът е проникнал от Евразия в Северна Америка, е преминавал през днешен Китай.