Именно манталитетът ограничава продължителността на живота на съвременния човек, която в скоро време може да преодолее границата от 100 години. В това е уверен професорът по гериатрична медицина (направление, свързано с изучаването на стареенето на организма) от университета в Копенхаген Руди Вестендорп.

walking-longevity-keyХората не просто не искат да признаят способността си да живеят дълго, напротив, те вярват, че сърцето им може да произведе само ограничен брой удари, а организмът им не е в състояние да се справи с изхабяването. А междувременно за последните сто години средната продължителност на живота се е увеличила с 40 години – до 80, тоест двойно.

Според Вестендорп е неправилно да се разсъждава, като се взема за основа жизнения сценарий на родителите или на бабите и дядовците. Междувременно човекът, който ще доживее до 135 години, вече се е родил, предполага ученият. Популярните представи за това, че човек трябва да излиза в пенсия поради здравословното си състояние в по-напреднала възраст, е не повече от реликва от миналото, смята Вестендорп.

Изводите на Вестендорп се потвърждават от данни на изследване на британски учени, според които подобряването на условията на живот и медицинската помощ ще доведат до увеличаване на продължителността на живота с по шест години на поколение. По този начин, към 2030 година британските жени ще доживяват средно до 90 години, а мъжете – до 85.

От друга страна Националната служба по здравеопазване не споделя оптимизма на учените, заявявайки, че дълголетието ще доведе до увеличаване на натоварването на сектора на социалните услуги и пенсионните фондове.

Източник: The Daily Mail