Учени установиха, че опитомяването на вълци не е само човешки патент. Африкански павиани също са успели да намерят общ език с тези хищници.

Gelada baboons, Guassa Plateau, Ethiopian HighlandsОткритието е направено от американски приматолози от колежа в Дартмур, а статията им може да бъде прочетена в списание Journal of Mammalogy.

Необичайният феномен бил наблюдаван във високопланински район на Централна Етиопия, което е единственото място на Земята, където живеят етиопските вълци Canis simensis. Приматологзите всъщност изучавали популациите на близките роднини на павианите, маймуните Theropithecus gelada, чийто ареал също е ограничен в само в този район, когато забелязали, че вълците свободно се разхождат около маймуните, без това да притеснява последните.

Геладите допускали етиопските вълци на разстояние от 1-2 метра, като животните оставали редом едни с други до 2 часа. Хищниците не причинявали на маймуните никаква вреда, макар геладите да са съпоставими по размери с овцете, които понякога стават плячка на хищниците. На свой ред, геладите, макар числеността на едно стадо да достига 600-700 индивида, също не закачали вълците.

Един-единствен път учените забелязали, как един от вълците не устоял на съблазънта и се опитал да нападне малкото на една маймуна. Но другите гелади го забелязали и го прогонили извън пределите на стадото, като повече не му позволили да се приближи. По правило вълците, докато се разхождали в маймунското стадо, вървели подчертано бавно и спокойно, избягвайки зигзагообразното придвижване, характерно за тях по време на лов.

Интересно е, че маймуните нямали такъв «пакт за ненападение» с подивелите кучета, които ловуват в района. Щом такива наближат стадото, всички маймуни хуквали да се спасяват по непристъпните скали наоколо.

Според учените, възможното обяснение на това приятелство между маймуни и вълци е това, че вълците обичат да ловуват гризачи, които изобилстват по поляните, където пасат геладите. В продължение на 17 дена специалистите наблюдавали няколко вълка и установили, че в обкръжението на маймуните хищниците имали успех в лова на гризачи в 67% от опитите, а когато ловували сами – само в 25% от случаите.

Най вероятно, в присъствието на множество маймуни на гризачите им е по-трудно да забележат навреме вълка. Според друга версия, гризачите по-често изскачат от дупките си, изплашени от маймуните.