Лингвисти от Канада и Америка създадоха компютърен алгоритъм, който може да реконструира древни протоезици, използвани от предците на съвременните езикови семейства. Учените се надавят по тоззи начин да възстановят дългата история на земните цивилизации.

„Ние смятаме, че нашият алгоритъм ще се превърне в революционен пробив в историческата лингвистика, подобно на преобразяването на еволюционната биология посредством статистическия анализ и с помощта на изчислителната мощ на компютрите. Безусловно, нашата система няма да може да открие всички нюанси, което е по силата само на тясно специализирани лингвисти, но тя може да им помогне да използват повече езици при реконструкцията на праезиците“, отбелязва Александър Бушар-Коте, специалист от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Екипът лингвисти начело с Бушар-Коте научил компютъра  да „вдъхва живот” в древните езици, разработвайки специален статистически модел, който може да открива родствени връзки между думите в близки езици.

Алгоритъмът търси подобни думи с помощта на анализ на думата на ниво най-прости звукови елементи. Обединяването на данните на няколко десетки хиляди думи става с помощта на статистически алгоритми, който възстановяват стъпка по стъпка облика на древния език.

За да демонстрират работоспособността на своето изобретение Бушар-Коте и колегите му реконструирали езика, който е дал началото на 637 австронезийски езика, на които днес говорят жителите на Филипините, островите в Океания, на Мадагаскар и някои държави в Югоизточна Азия. Подробните изводи на учените, а също и детайли относно използвания алгоритъм са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.