Американски учени разработиха «лекарство» против стареене – препаратът, инжектиран два пъти седмично на опитни мишки, удължил живота им с една трета. Изследването е описано в статия на специалистите от Колежа по клинична медицина Майо, публикувана в списание Nature.

4291Учените отдавна са установили, че една от основните причини за стареенето е натрупването в организма на неделящи се „мъртви“ клетки. Всяка клетка има свой лимит на делене и след като го достигне тя автоматично се „изключва“, за да не се превърне в ракова. Имунната система изчиства такива клетки, но с възрастта тя започва да работи по-неефективно. В резултат „изключилите се“ клетки, подобно на безполезен баласт, затрудняват работата на вътрешните органи.

Авторите на статията разработили методика, позволяваща прочистването по изкуствен път на остарелите клетки. Повечето от тях носят на повърхността си протеина p16Ink4a. Изследователите създали препарат, който предизвиква у всички клетки с този маркер апоптоза – програмирано клетъчно самоубийство. В течение на една година те вливали венозно на две групи опитни мишки от препарата – инжекциите се поставяли два пъти седмично.

Наблюденията показали, че при мишките, които се избавяли от изключените клетки, носещи протеин p16Ink4a по този начин, бъбреците и мастните тъкани не показвали признаци на остаряване. Благодарение на препарата продължителността на живота на гризачите се удължила със 17-35%. Освен това било регистрирано намалено развитие на онкологични заболявания.
Изследователите се надяват, че аналогичен препарат ще помогне в борбата със стареенето и при хората.

«Тъй като тези клетки може да се отстранят без негативни странични ефекти, терапия, подобна на тази, която използвахме ние, би могла да е полезна за профилактика на заболявания при възрастни хора», смята Ян ван Дерсен, съавтор на изследването.

Учените пишат в статията си, че процедурата е напълно безвредна за организма, а това дава надежда, че в обозримо бъдеще ще може да бъде изпробвана и върху хора. Но докато дойде този момент, на изследователите предстоят редица допълнителни опити.