Американски математици събраха с помощта на приложение за смартфони данни за качеството на съня на хиляди хора от 100 страни по света. Станало ясно, че „най-сънливата“ страна в света е Холандия и че като цяло жените спят повече от мъжете.

SleepingМатематиците от Мичиганския университет Даниел Форджър и Оливия Валх разработили преди две години приложението Entrain, за да помогнат на пътуващите на далечни разстояния да се справят с часовата разлика. По-късно, с помощта на това приложение учените събрали информация за режима на сън и будуване на хиляди хора по света.

Експертите достигнали до извода, че времето, когато човек си ляга да спи, в повечето случаи е свързано със социални причини, например с необходимостта да се работи до късно или с навика да се прекарва вечерта с приятели. Що се отнася до часа на събуждане, всичко зависи от индивидуалните биоритми на всеки човек. Затова много хора често се заблуждават, мислейки, че дори и да останат будни до късно през нощта, ще могат да се наспят сутринта на следващия почивен ден.

Учените установили също така, че жените спят средно с 30 минути повече от мъжете. Най-малко спят мъжете на средна възраст – продължителността на техния сън била по-малко от препоръчителните 7-8 часа на денонощие.

„Най-сънлива“ нация се оказала тази на холандците. Жителите на Холандия прекарват в леглото  средно 8 часа и 12 минути. Това е с 45 минути повече, отколкото в Сингапур и Япония, чиито жители отделят за сън около 7 часа и 24 минути.

Както отбелязва Оливия Валх, хората често не дооценяват значението на отдиха, смятайки, че може да минат и с шест часа сън на денонощие. Според учените, още след няколко дни на недоспиване състоянието на човек може да се сравни със степен на леко опиянение.

«Ной-страшното е, че недоспалите хора си мислят, че се справят със задачите си в обичайния режим. В действителност, тяхната продуктивност силно намалява, без самите те да го забелязват», предупреждава тя.