Американската компания Bell Helicopter представи макет в пълен размер на перспективния конвертоплан V-280 Valor, чиято разработка е в рамките на проекта JMR-TD за американската армия, предаде Lenta.ru.

Презентацията на конвертоплана се състоя на конференция във Вашингтон на 21 октомври 2013 година.

Според предварителните данни, новият летателен апарат ще може да изпълнява полети със скорост до 518,6 километра в час, а радиусът му на бойни действия ще достига 1 500 километра при далечина на полета до 3 900 километра.

В конвертоплана V-280 ще бъде използвана електродистанционна система за управление с тройно дублиране на каналите. Апаратът ще е с прибираем колесник, две странични врати с ширина 1,8 метра всяка и V-образна опашка. Отличителна черта на Valor ще е също така неподвижното монтиране на двигателите, като за преход в самолетен режим на полет ще се завъртат само въздушните винтове.

В началото на октомври 2013 годинаа Армията на САЩ привлече към проекта JMR-TD четири компании. Освен Bell Helicopter контракти за разработка на високоскоростни многоцелеви винтокрили машини получиха компаниите AVX Aircraft, Karem Aircraft и Sikorsky. Първите летателни изпитания на прототипите на новите хеликоптери и конвертоплани са набелязани за 2017 година.