Отговорът е: по стандарт – 6 грама. Но не винаги е бил спазван. 

Най-странният златен медал - правоъгълен плакет от олимпиадата в Париж през 1900 г.

Първият Олимпийски конгрес (1894 г. в Париж) приема Олимпийската харта, в която са записани и правилата за награждаване на победителите. За ІІІ място се предвиждал бронзов медал, за ІІ – от сребро, проба 925, за І – също от сребро, но покрит с 6 грама злато. Правилото не било спазено още на първата Олимпиада (1896 г.). Там не присъдили медал за 3-то място, за второ спортистите получили бронзов, а спечелилите първо място се сдобили със сребърен медал с минимална позлата. На вторите олимпийски игри на победителите връчили правоъгълен плакет от бронз, покрит със сребро.

На четвъртата олимпиада (1908 г.), за пръв път не само нарадили първите триманай-добри спортисти, но и златният медал бил изцяло направен от злато. И макар да изглеждал малък, само 3,3 сантиметра в диаметър, той тежал 25 грама. По-късно медалите станали по-големи, но

Единственият златен олимпийски медал, направен изцяло от злато е от Олимпиадата в Лондон, 1908 г.

златото в тях намаляло, макар и никога да не паднало под 6 грама. На олимпийските игри от края на ХХ и началото на ХХІ век медалът на шампиона вече съдържа 6,5 грама злато.

Но, разбира се, ценността на олимпийската награда не се измерва със стойността на металите, от които се състои, която не превишава 250 долара. Когато през 2004 г. полската плувкиня Отилия Енджейчак даде на търг своя златен медал, получен в Атина, получи за него 82 500 долара.