Играта, позната и обичана днес по целия свят, е с многовековна история. Според древни китайски легенди, тази игра е била известна на Изток още в XII век.

Dominoes

С времето въз основа на първоначалната игра се появили още 47 различни варианта, в които били използвани както обикновените черно-бели плочки, така и разноцветни, при които цветовете обозначавали съответната стойност на плочката. В Корея и Индия определени плочки домино и до ден днешен се използват за гадаене и предсказване на съдбата. Такива плочки се смятат от местните за свещени и по принцип нямат друго приложение.

Европейското си название тази увлекателна игра дължи на монасите доминиканци. Има различни интерпретации, откъде е дошло името на играта. Първо, така се наричала дрехата на тези духовни лица — белият плащ с черна качулка. Второ, преди да започнат каквато и да е работа, в това число и да играят, монасите трябвало да въздадат хвала на Господ, която звучала на латински «Domino gratias» («Благодарение на Бога») или «Benedicamus domino» («Да благословим Господа»). Според друга легенда, тъй като на монасите било забранено да играят на карти, абат Домино изобретил доминото.