Основните причини за състоянието на безпокойство и безсъние, които обземат хората по целия свят, се дължат на различни причини, които понякога се разминават в зависимост от националността и държавата.

Financial-Stress-and-How-You-Can-Feel-It-Less-OftenСпециалисти от института по маркетингови изследвания GfK проведоха анкета сред 27 000 жители от 22 страни. Сътрудниците от компанията GfK направиха мащабното изследване сред населението на Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Чехия, Франция, Германия, Хонконг, Италия, Япония, Мексико, Холандия, Полша, Русия, Южна Корея, Испания, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ. Основните въпроси на специалистите били, с какво са свързани всекидневните им безпокойства, добре ли спят нощем, какъв е семейният им бюджет, за какво се упрекват, боят ли се от престъпници и под. Изследователите се интересували също така от семейното положение и здравето на допитваните.

Резултатите от изследването показали, че на първо място в тройката на водещите причини за стреса влиза проблемът с липсата на достатъчно пари. Именно финансовите трудности пречат на почти една трета от анкетираните и да спят спокойно. Голяма част от тях – 29% посочват като най-голям проблем на семейството именно недостига на парични средства. На второ място, на незначителната дистанция от 2%, се нарежда самообвинението за незавидното положение на семейството. Тройката на лидерите попълва недоспиването. Това безпокои силно 23% от допитаните.

Хората над 40 години започват да се тревожат също така и от проблеми със здравето, а тези над 50 – от необходимостта да се грижат за възрастните си родители. Анкетираните над 60 години отбелязват, че покоят им се нарушава от заплахите, идващи от престъпността, тероризма и стихийните бедствия.

Любопитно е, че сред петте основни причини за безпокойство във Франция и Турция попаднали децата, а в страните от Латинска Америка (Аржентина, Бразилия, Мексико) един от основните фактори за стрес се оказала опасността да станеш жертва на престъпление.

В заключение, отбелязват авторите, най устойчивите на стрес хора живеят в Япония и Германия.

Източник: Gfk.com