Повечето възрастни не могат да си спомнят събитията от първите години на своя живот. Учени успяха да определят, кога именно детските спомени започват да избледняват и напълно да изчезнат. Изяснено било, че детската амнезия – явление, при което спомените от ранното детство се забравят, започва от 7-годишна възраст.

02374Изследователите открили, че повечето от тригодишните деця могат да си спомнят, какво се е случвало преди повече от една година и тези спомени се пазят до 5-6 годишна възраст. Но на 7 години тези спомени започват бързо да угасват.

Паметта при децата

Повечето деца на 8 – 9 години могат да си спомнят едва 35 процента от нещата, случили се тях до 3-годишна възраст.

Психолозите обясняват, че това е така, защото до 7-годишна възраст при децата има незряла форма на памет,тъй като още нямат чувство за време и място. При големите деца събитията, които те си спомнят, вече са много подобни по съдържание и начин на формиране на тези на възрастните.

Освен това децата забравят по-бързо от възрастните, техните спомени се сменят по-често, поради което и по-рядко се съхраняват. Това обяснява, защо децата може да имат много ясни спомени за дадени събития, но могат да ги забравят след няколко години.

Особености на паметта при децата

Професор Патриша Бауър  от Колежа по изкуство и наука Емъри изучавала 83 деца в продължение на няколко години.

Децата започнали участието си в изследването на 3-годишна възраст като обсъждали 6 уникални събития от своето минало, като семейни екскурзии, посещение на зоопарк, рождени дни. Вторият етап от изследването настъпил когато децата били на възраст между 5 и 9 години, като тогава те били помолени да разкажат за същите събития и да си спомнят детайлите, които по-рано помнели.

Учените изяснили, че между 5 и 7 години, количеството спомени у децата било около 63-72 процента. Но при 8-9 годишните деца количеството информации спаднало до 35-36 процента. В спомените на най-малките деца по правило нямало факти за място и време и те се появявали в по-късна възраст.

Как да развиваме паметта на децата

От момента на раждането способността на детето да запомня се явява важна част от неговото развитие. Ето няколко прости начина да развиете неговата памет.

Деца до 2 години:

Четете на детето стихчета и песнички. Стихотворенията, особено когато са съпроводени с действия, помагат на детето по-бързо да запомня думите.

Поощрявайте детето да изпълнява някакви действия само. Това, което то направи със собствените си ръце, ще се съхрани по-добре в паметта му.

Деца от 2 до 5 години:

Задавайте въпроси за минали събития. Ако сте били на цирк, можете да го попитате: „Какво ти хареса най-много?“, „Какво направи клоунът?“ и т.н.

Разглеждайте заедно снимки. Ако детето не е виждало отдавна някой роднина, може да му напомните за него с помощта на снимката.

Деца от 5 години и по-големи:

Поощрявайте детето да си прави планове и да води календар на събитията, коитоса важни за него.

Разделяйте и сортирайте. Може да помогнете на детето да научи стихотворение, като го разделите на части и га накарате да научи първо най-сложната част.

 

Източник: www.telegraph.co.uk