Китай се върна към проекта за строителство на най-дългия в света подводен тунел. Прекарването на подводен тунел, който да свърже пристанищния град Далиан с град Янтай, бе предложено още в 1994 г., но за няколко години проектът бе замразен, съобщи The Telegraph. Сега Китай възнамерява да вложи в строителството му около 32 млрд. евро.

Тунелът ще премине по дъното на Бохайския залив. Дължината на съоръжението ще бъде 123 км. Така тунелът ще стане най-дългото подводно съоръжение от този тип – той ще е по-дълъг от тунела под Ламанша (50,5 км) и тунела Сейкан (53,85 км), чиято подводна част е с дължина 23,3 км. Неотдавна медиите съобщиха за намерението за строителство в Южна Корея от японски компании на тунел с дължина 182 км, но засега проектът е в сферата на намеренията.

Ако тунелът през Бохайския залив бъде построен, той ще съкрати разстоянието (по суша) между провинциите Ляонин и Шандун с хиляда километра. Проектът ще се изплати за 12 години според Китайската инженерна академия. Очаква се тунелът да носи ежегодно около 2,3 млрд. евро приходи.