Архитектурното студио AT Design Office разработи по поръчка на китайската строителна компания CCCC проект за плаващ град с площ от 10 кв. км.

small-entitled-floating-cityЗа построяването на плаващия град ще бъде използвана технологията, приложена от CCCC при строителството на 50-километровия мост, съединяващ Хонконг, Макао и Чжухай, предаде Dezeen.

small-entitled-floating-city-7Градът ще се състои от специални шестоъгълни модули, които ще бъдат свързани помежду си и ще образуват нещо като огромен 3D пъзел . Плаващият град ще има цялата необходима инфраструктура, включително и пристанища за яхти и подводници.
Върху надводната част ще има зелени площи за разходка и развлечение, както и градини за отглеждане на плодове и зеленчуци. Предвидено е и създаването на ферми и рибарници, които ще обезпечат автономното съществуване на града, както и система за събиране и пречистване на отпадъците.

small-entitled-floating-city-10„Проектът дава възможност за разработване на нов тип градове от световна класа, които са енергийно ефективни и самодостатъчни „, разказва главния проектант на компанията Сиска.

В града ще има и система от от подводни тунели между отделните сгради и модули. Туристите и жителите на града ще могат да се наслаждават както на слънцето на повърхността на океана, така и на невероятния подводен свят.  small-entitled-floating-city-4Амбициозният проект е привлякъл вниманието на голямата инвестиционна компания China Transport Investment. Вече се планира технологията да бъде изпитана в по-малка, тестова версия, като строителството ѝ ще започне още през следващата година.