Водещата китайска търсачка Baidu разработва собствен миникомпютър във вид на очила, съобщават уеб-източници.

Съществуващият вече прототип носи името Baidu Eye. Той е снабден с малък дисплей от течни кристали, микрофон и камера. Устройството е способно да разпознава жестове и гласови команди. Споменава се дори и възможността за използване на аудиосистема на основата на костната проводимост.

Предполага се , че с помощта на Baidu Eye потребителите ще могат да провеждат телефонни разговори, уеб-търсене, да обменят снимки, съобщения и др. Разбира се, устройството ще е интегрирано с онлайновите услуги на Baidu.

Отбелязва се, че Baidu си сътрудничи с Qualcomm: благодарение на чиповете на тази компания се очаква китайските «умни» очила да могат да работят в автономен режим до 12 часа.

Baidu Eye е китайският отговор на анонсирания от доста време миникомпютър Google Glass. Както вече нееднократно се съобщава, Google разработва очила за допълнителна реалност, с помощта на които потребителите да могат да разговарят, да получават съобщения, да слушат музика и т.н. Прототипът на джаджата за тестване струва 1 500 долара, а потребителската версия се очаква да е доста по-евтина.