Археолози откриха в Кения китайска монета на 600 години. Това означава, че китайците са достигнали Източна Африка дълго преди това да сторят европейците.

Такъв извод правят американските учени от Илинойския университет и Музея за естествена история Филд. Те направили своето откритие по време на разкопки на остров Манда, разположен край югоизточното крайбрежие на Кения.

Монетата е отсечена от сплав от мед и сребро. В центъра и има квадратна дупка, характерна за китайските монети, които се носели нанизани на връв. Йероглифите на монетата свидетелстват, че тя е била направена в годините на управлението на император Чжу Ди от династията Мин, който бил начело на Поднебесната империя  от 1402 до 1424 г.

Чжу Ди е известен с това, че по негово време започва изграждането на Забранения град в Пекин. Освен това, императорът изпраща великия адмирал Чжен Хе да изследва Индийския океан. През 1421 г. триста кораба с 28 хиляди души екипаж под командването на адмирал Чжен Хе отплавали от бреговете на Китай и взели курс на югозапад.
Флотилията се състояла от огромни кораби – във всеки от тях е можело да се съберат 50 рибарски джонки. Адмиралският кораб бил почти 7 пъти по-голям от размера на Колумбовата „Санта Мария“. В армадата влизали още военни и патрулни съдове, транспорт с коне, плодове и зърно, отглеждани върху „плаващите фабрики“, месо, сувенири… 20 танкера с прясна вода. Ескадрата можела да измине 4500 мили без спирки и почти 3 месеца без да попълва запасите си. В екипажа имало преводачи от английски, испански, арабски и др. езици, астролози, астрономи, фармацевти за събирането на лековити растения, доктори, готвачи.

Откритата монета доказва, че китайските кораби са успели в хода на експедицията да достигнат крайбрежието на Кения.

«Ние знаем, че Африка винаги е била свързана с останалия свят, но нашата находка хвърля нова светлина върху връзките на Китай и народите на Индийския океана», разказва Чапуруха Кусимба, един от археолозите. Той отбелязва, че скоро след смъртта на Чжу Ди тези връзки били прекъснати, тъй като императорите забранили на своите поданици за напускат границите на Китай.

Това не е първата и единствена находка, доказваща, че адмирал Хе е достигнал Източна Африка. В Кения са намерени керамика на древните местни кланове, направена явно не по африканска рецепта, и плетени кошници. В няколко селца произвеждали памук. В звуците на тамтамите често може да се разпознаят източни, а не африкански мотиви, а в диалекта – думи от китайски произход.

Очевидно на риф се натъкнал един от корабите на Хе край бреговете на Кения. Моряците пренесли на брега порцелан, стоки, построили селище и го нарекли Шанга. Постепенно започнали да се женят за островитянки от племето фамао. Азиатските черти на лицето говорят за истинността на кенийските легенди за техните предци. Островитяните и досега се смятат за потомци на екипажа на Чжен.

В периода 200-1430 г. на на остров Манда е съществувала развита цивилизация, която след това навлиза в упадък. Китайската монета, намерена на острова, свидетелства за това, че международната търговия е играла важна роля в живота на неговите обитатели.