Кеймбридж и Бристол изместиха Лондон на трето място и станаха най-скъпите места за живеене за студентите.

Изследване на британската агенция за недвижими имоти „Хаарт“ пресметна реалните средства, необходими за живот на студентите, обучаващи се във висшите учебни заведения от групата „Ръсел“, в която влизат 24 от най-престижните университети в Обединеното кралство.

В резултат първото място бе присъдено на Кеймбридж, където кандидат-студентите са предварително предупреждавани, че трябва да си приготвят по близо 100 паунда на седмица за място в общежитие в кампуса, като допълнителното условие е, че студентите нямат право да работят. На второ място е Бристол, отстъпващ на Кеймбридж само с 2-3 лири на седмица. В края на списъка е университетът в Лийдс, където за място в общежитието се плащат по 59 британски лири.

Организаторите на изследването не са забравили да добавят в анализа си и стойността на бирата в пъбовете около учебните заведения, правилно преценявайки, че и това може да влияе на избора на бъдещите студенти. Така, средната цена на една пинта бира /0,57 литра / в Ливърпул е 2.49 лири, докато в района на Имперски колеж-Лондон за същата халба ще трябва да платите 3.80.