Както е известно, кариесът се предизвиква от бактерии, които се прилепват към зъбите и се хранят с частици от храната, останала в устата. Един от страничните продукти на тяхната дейност е киселина, която и разрушава зъбите.

Но, както се оказва, дупчиците в зъбите са и заразни!

Целувката може да бъде опасна за вашите зъби!

Изследователи твърдят, че бактериите, увреждащи зъбите се предават от човек на човек подобно на грипния вирус. Най-разпространени са бактериите Streptococcus mutans. А особено уязвими към тях са децата – те се сдобиват с тези микроорганизми в резултат на контакта с хората, чиито зъби са поразени от кариес, – например когато майката опитва температурата на храната, която приготвя за детето си. В рисковата група попадат и половите партньори – те си предават един на друг бактерии по време на целувка.

Изводите на експертите се потвърждават от случаите в живота. Такъв пример е пациентка, живяла до 40-годишна възраст с абсолютно здрави зъби. И изведнъж започва да развива кариеси и пародонтит. Скоро се изяснило, че дамата е започнала да се среща с мъж, който осемнайсет години не е посещавал зъболекар и страда от заболяване на венците; той именно заразил новата си приятелка. И такива случаи са безброй.

За да се намали риска от заразяване с кариес, стоматологът Маргарет Мичел препоръчва по-често да се използва четката и конеца за зъби, а също така да се почистват зъбите с дъвка, която стимулира отделянето на слюнка, отмиваща зъбния налеп и бактериите. И внимавайте с кого се целувате.

Източник: New York Times.