Френската фирма Vincent Callebaut Architects разработи проект за шест небостъргача, които няма да нанасят вреда на околната среда. «Азиатските каменни пирамиди» (Asian Cairns) ще бъдат построени в Шънджън, град в Южен Китай (с население от около 4 милиона жители) като отговор на нарастващото градско население и необходимостта от съкращаване на емисиите парникови газове.

Зданията представляват кули, обвити от спирали от модули, напомнящи по външен вид на гладки речни камъчета. Архитектите отбелязват, че идеята им е била да създадат прототип на плътно заселен, оплетен в  мрежата на информационно-комуникационните технологии, но в същото време екологично чист, град на бъдещето.

Дизайнът трябва да създава асоциации сред минувачите за каменните пирамиди, изграждани в древността с различни цели, а днес използвани от туристите за указване на маршрута. «Камъчетата» ще бъдат направени от стоманени обръчи; в тях ще има място както за жилищни помещения, така и за офиси и развлекателни центрове. Стоманените обръчи ще бъдат съединени с централната кула с ферми на Вирендел (хоризонтален носещ конструктивен елемент, позволяващ  покриването на пространства до 40 метра без промеждутъчни опори. Изобретен в края на XIX век от белгийския инженер Артур Вирендел), а в пространствата между тях ще бъдат направени висящи градини.

«Кожа» на небостъргачите ще бъдат фотоелектрически и фототермални слънчеви панели, а покривите ще бъдат заети от «гори» от вятърни турбини. Проектът предвижда дори засаждането на лозя и изграждането на лагуни за фитопречистване на отпадните води.

«Градът трябва да се превърне в екосистема», такава е философията на архитектите.

Източник: World Architecture News.