Американски учени предложиха ново обяснение за появата на брадичката при човека. До момента тази, лишена от функционалност анатомична черта бе обяснявана основно като средство за привличане на противоположния пол, но новото научно изследване издига хипотезата, че брадичката се е появила у човека във връзка с отказа на хоминидите от сурова храна и преминаването към готвена.
chinАвторът на новата хипотеза, Джеймс Пампуш посочва, че при шимпанзето и горилата брадичката отсъства, което означава, че тази част от тялото се е появила едва след пълното отделяне на човека от другите примати. Повечето антрополози смятаха появата на брадичка при човека за ясен пример за генетичен дрейф (така е наречена промяната в честотата на гените (алелите), която е случайна и няма приспособителен характер). Но трябва да се отбележи, че процесът на еволюцията на брадичката е преминал почти 80 пъти по-бързо от средното ниво на генетичните дрейфове. Отчитайки този факт, има основания да се предположи, че въпросният процес може да не е бил случаен.
Според учените, брадичката може да е възникнала в интервала преди 6 млн. и 200 хиляди години. Преди около 2 млн. години предците на човека вече са се били научили да готвят храната, използвайки огън за тази цел. В резултат на приготвянето на храната натоварването на зъбите и челюстта започнало постепенно да намалява, а и самите зъби да придобиват друга форма. Резултат от тези промени става появата на брадичката, която, според Пампуш, е била страничен продукт на този еволюционен процес.
Интересна е и досегашната теория, според която главна причина за появата на брадичката е сексуалният компонент. Казано с други думи, някои учени смятат, че масивната брадичка говори за високи нива на тестостерон и съответно – за добра наследственост на носителя ѝ. Но тази теория си има и слабо място, тъй като жените също притежават брадички, а според горепосочената хипотеза, наличието на тази част от тялото е ярък признак на мъжественост, тоест по определение, тя би трябвало да принадлежи изключително на силния пол.

Източник: The Independent